• Hviezdoslavov Kubín

          • recitačná súťaž - okresné kolo

            Dňa 30.3.2022 sa v Kežmarku konalo okresné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Našu školu reprezentovala žiačka 4.C, Paula Majerčáková. Za umelecký prednes prózy od spisovateľa Jána Uličianskeho - Pán Pagáčik, Paula získala krásne 2. miesto v konkurencii piatich súťažiacich. Bola to preňu nová skúsenosť a veríme, že nám v umeleckom prednese vybojuje ešte nejedno umiestnenie.  Srdečne blahoželáme!

            Za prípravu žiačky na súťaž bola zodpovedná Mgr.Veronika Lizáková. (foto vo fotoalbume)

        • „Nestraťme hlavu v mobile“ -  Kyberšikanovanie
          • „Nestraťme hlavu v mobile“ - Kyberšikanovanie

          • Beseda

            Úlohou preventívnych aktivít v práci so žiakmi na prvom stupni na našej škole je zvýšiť ich povedomie o existujúcich rizikách, ako aj citlivosť voči negatívnym javom. Kyberšikanovanie je patologickým prejavom v medziľudských vzťahoch, preto aj prevencia jeho výskytu vychádza zo zlepšovania týchto vzťahov. Osvojovanie vedomostí o tom, ako sa lepšie chrániť pomocou technických prostriedkov, je len malou súčasťou. Hlavný dôraz by mal byť kladený na rozvoj sociálnych zručností a sebapoznania. Žiaci sa potrebujú učiť, ako lepšie rozoznávať, pomenovávať svoje emócie a prežívanie, ako lepšie zvládať záťažové a konfliktné situácie, ako byť vnímavejšie voči ostatným.

            K spolupráci v tejto problematike sme si pozvali odborníčky z CPPPaP  KK: Mgr. Andrea Nagyová, Mgr. Ingrida Pompová.

            Cieľ besedy:  Žiaci rozumejú tomu, čo je kyberšikanovanie a vedia rozoznávať prejavy kyberšikanovania, poskytnúť priestor na diskusiu, hovoriť so žiakmi o tejto téme.

            Zodpovednosť: koordinátorky Prevencie šikanovania pre primárne vzdelávanie: Mgr. Iveta Starinská, Mgr. Anna Girgaschová

             

        • Biologická olympiáda kategórie E, zoológia, online
          • Biologická olympiáda kategórie E, zoológia, online

          • Okresné kolo

            Dňa 31.03.2022 sa uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády kategórie E, odbornosť zoológia   online.  Do tejto súťaže postúpili prví dvaja súťažiaci zo školského kola: Barbora Konopová – VII. D a Samuel Halčin zo VI. D. Žiaci si preverili vedomosti o živočíchoch ľudských sídlisk. V tejto súťaži súťažia spolu žiaci šiesteho až deviateho ročníka. Veľmi náš teší, že Samko Halčin ako najmladší súťažiaci sa stal víťazom okresného kola Biologickej olympiády a postúpil do krajského kola, ktoré  bude 3. mája. Barborka Konopová sa stala úspešnou riešiteľkou BiOŽiakom srdečne blahoželáme k úspechu a Samkovi budeme držať prsty na krajskom kole!  

            Žiakov na súťaž pripravovala Ing. Mária Švorcová.

        • Vedomostná súťaž z nemeckého jazyka
          • Vedomostná súťaž z nemeckého jazyka

          • Dňa 23.3.2022 sa uskutočnila plánovaná vedomostná súťaž v nemeckom jazyku, ktorý sa na našej škole vyučuje ako druhý cudzí jazyk. Cieľom tejto súťaže bolo podporiť nemecký jazyk a motivovať k jeho učeniu, spestriť vyučovanie, ale taktiež preveriť jazykové kompetencie žiakov všetkých tried, kde sa tento jazyk vyučuje. Do súťaže sa prihlásilo spolu 56 žiakov 7. - 9. ročníka. Úlohou žiakov bolo vypracovať dané zadania zamerané na jednotlivé zručnosti - počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením a taktiež museli preukázať ovládanie gramatických javov doteraz prebratého učiva. Pri vyhodnotení bolo nakoniec udelených 11 cien. Všetci žiaci získali za účasť sladkú odmenu a do internetovej žiackej knižky im pribudne aj jednotka za aktivitu.

            Najlepší žiaci v 7. ročníku:

            1.miesto - Samuel Hudaček (7. C) a Ružena Galliková (7. D) - rovnaký počet bodov

            2.miesto - Samuel Strela (7. C)

            3.miesto – Barbora Konopová (7. D)

            Najlepší žiaci v 8. ročníku:

            1.miesto – Blažena Halčinová (8. C)

            2.miesto – Mária Majerčáková  (8. C)

            3.miesto – Dávid Majerčák (8. A)

            Najlepší žiaci v 9. ročníku:

            1.miesto – Natália Dudašková (9. B)

            2.miesto – Anna Mária Budzáková (9. B)

            3.miesto – Katarína Stupáková (9. C)

            Samostatná kategória nemecky hovoriacich žiakov:  Rafael Halčin (7. D)

            Výhercom blahoželáme k úspechu a želáme všetkým žiakom veľa chuti a radosti pri ďalšom štúdiu nemčiny!

            Za súťaž boli zodpovedné vyučujúce nemeckého jazyka: Mgr. Miroslava Grigláková, Mgr. Mária Grichová, Mgr. Lucia Rabárová.

        • Testovanie 9 - 2022
          • Testovanie 9 - 2022

          • Zajtra, 6.4.2022, sa uskutoční celoslovenské testovanie žiakov 9.ročníka z matematiky a slovenského jazyka. Z tohto dôvodu (nutnosť voľných učební) budú mať žiaci 8.ročníka riaditeľské voľno. Ostatní žiaci sa riadne učia, podľa rozvrhu svojich tried.

            Deviatakom prajeme zajtra veľa šťastia, bezstresové testovanie a veríme, že výsledok testovania T9-2022 poteší ich, vyučujúcich i vedenie školy.

          • Lesná pedagogika

          • Lesné spevavce - prednáška a tvorivé aktivity 3.C, 3.D

            Hoci prvý apríl si mnohí spájajú iba s dňom plným nečakaných fórikov, málokto vie, že je to aj Svetový deň vtáctva. Naši žiaci sa 1.4.2022 zúčastnili besedy s lesným pedagógom a dozvedeli sa zážitkovým učením množstvo informácií, ktoré prevažne nie sú v učebniciach. Nielenže spoznali spevavé vtáky, ale na konci besedy si vtáčiky vyfarbovali a učili sa ich pomenovať. Skladali puzzle – lesné zvieratá, a tak sa zoznamovali s ich vzhľadom, hlavnými znakmi tela, ich životom a prostredím, v ktorom žijú. Celý apríl patrí lesom, ochrane Zeme, preto ďakujeme p. Jánovi Halčinovi, že ochotne vštepuje deťom lásku k prírode  a zábavnou formou ich učí a zdieľa s nimi skúsenosti, ktoré získal priamo z prírody. 

            Za aktivitu boli zodpovedné Mgr. Eva Dvorčáková a Mgr. Mária Neupauerová.

             

        • Chemická olympiáda - okresné kolo
          • Chemická olympiáda - okresné kolo

          • Dňa 25.3.2022 sa v priestoroch Základnej školy s materskou školou sv. Kríža v Kežmarku konalo okresné kolo chemickej olympiády. Našu školu reprezentovali žiačky 9.C triedy, Sabína Halčinová a Sára Koščáková. Počas súťaže si žiaci preverili vedomosti o vlastnostiach a chemických reakciách fluóru, chlóru, brómu a jódu, ale aj zručnosti pri praktických úlohách zameraných na halogenidy kovov. Teší nás, že medzi najlepšími chemikmi okresu sa naše žiačky nestratili. Sabína Halčinová obsadila pekné 3. miesto. Srdečne blahoželáme!

            Za prípravu žiačok na olympiádu ďakujeme Mgr. Jane Figlárovej a Bc. Ivane Budzákovej.